televisie-series / films
* Help de dokter verzuipt (1974)
* Moord in extase (1984)
* Nederlanders Overzee (1983-1986)
* Parallax (26-delige serie over paranormale
verschijnselen)
* Halleluja (niet verfilmd scenario)
* Blinde passagier (niet verfilmd scenario)
* De overvallers in de dierentuin (1984)
* Field of Honor
* Wildschut (1985)
* Iris (1987)
* Iris - veearts in Rodenburg (1992)
* Bureau Kruislaan (1993)
* Coverstory (1993)
* Vuurlinies - Coverstory II (1995)
* Unit 13 (1996)
Hoorspelen:
* Mannetje Windwijs (1953/54, KRO)
* De witte vogel (1954, KRO)
* Het Labyrinth (1955, KRO)
* Cleopatra (2001, Duits)
Help! De dokter verzuipt
Omgeven door een aantal kleurrijke figuren, van wie velen tot zijn favoriete patiënten behoren, neemt de robuuste geneesheer Angelino (Jules Croiset) onbetwistbaar de centrale plaats in binnen de dorpsgemeenschap. Dokter Angelino krijgt het lelijk aan zijn hart wanneer hij op zijn spreekuur kennismaakt met de nieuwe onderwijzeres Irene Muller (Martine Bijl). Hij vraagt raad aan zijn buurman de pastoor die de bijbel te hulp roept om de dokter een trefzekere veroveringstactiek aan de hand te doen. Ook de aannemer Bram van Tienen (Piet Bambergen) heeft het aardig te pakken. Hij is verliefd op het zigeunermeisje Katja (Willeke van Ammelrooy). De dokter en de aannemer moeten er van alles aan doen om de dames voor zich te winnen. En of dit uiteindelijk lukt?
Film naar het boek van Toon Kortooms. Felix Thijssen schreef het scenario. Gefilmd te Doeveren, Diessen, Udenhout, Esbeek en Leende-Strijp (Noord-Brabant). De eerste opnamen zijn gemaakt op 13 augustus 1973 op de Kampinase Heide. De film trok 1.088.441 bezoekers.
---
Moord in extase (1984)
Bij een overval op een geldtransportwagen wordt de chauffeur genadeloos geliquideerd. Rechercheur De Cock en zijn assistent Vledder openen de jacht op de moordenaar.
Felix Thijssen schreef het scenario voor deze film naar het boek van A.C. Baantjer.
regie: Hans Scheepmaker.
producer: Henk Bos/Fuga Films.
scenario: Felix Thijssen (naar A.C. Baantjer's boek "De Cock en de moord in extase")
muziek: Arthur Cune
camera: Rob van der Drift
editing: Victorine Habets
Acteurs: Joop Doderer (De Cock), Ron Brandsteder (Vledder), Manouk van der Meulen (Monique), Toon Agterberg (Walter van Duin), Kees ter Bruggen, Eric van der Donk, Jacques Luijer, Hero Muller (Kees Bleeker).
De film is in 2003 verschenen op een goedkope DVD bij Bridge Pictures (2445663). Weliswaar gaat het om een breedbeeldversie, maar de gebruikte kopie van de film is niet zonder beschadigingen.
---
Nederlanders Overzee (1986)
Felix Thijssen schreef de tekst voor de documentaire serie "Nederlanders Overzee", die in 1986 werd uitgezonden op de televisiezender Veronica. De serie behandelt de geschiedenis van de VOC. In 2006 verscheen de serie op DVD bij Bridge Entertainment. Meer informatie is te vinden op:
www.nederlandersoverzee.nl
---
Overvallers in de dierentuin (1984)
Jeugdfilm. Scenario werd geschreven door Felix Thijssen, gebaseerd op verhaal “Het geheim van de dierentuin” van Ciny Peppelenbosch.
Regie: Christ Stuur. Producer: Gerrit Visscher/CineVista. Met o.a.: Cor van Rijn, Marlous Fluitsma, Martin Versluys, Miranda Sanders, Marina de Graaf.
---
Wildschut (1985)
Belgisch-Nederlandse co-produktie en speelfilmdebuut van Bobby Eerhart, die in 1972 begon met de korte speelfilm “Cross-Over”. Regisseur Bobby Eerhart wilde de film laten eindigen zonder het allerlaatste stukje, maar Menachem Golan, de Israëlische filmmagnaat, had andere gedachten: 'It's a good movie, but the nigger should die'. De film is op de snijtafel tot stand gekomen. Alle figuren hadden in het script een gelijkwaardige rol. Tijdens de montage werd besloten dat Hidde Maas de hoofdrol kreeg. Op locatie in België opgenomen voor 2,3 miljoen gulden.
Deze “eerste film Nederlandse harde actiefilm” werd destijds nogal wisselend ontvangen, maar is inmiddels verworden tot een soort cultfilm. De film is verschenen op DVD bij Bridge Pictures in een fullscreen formaat. In Belgie is een interessantere DVD verschenen in de "Vlaamse Film Collectie", te weten in een breedbeeld/bioscoop formaat en met als extra opnames op de set.
premiere: 14 maart 1985
regie: Bobby Eerhart
productie: Maggan Films, Cine/Vista, Kunst en Kino
Scenario: Felix Thijssen naar eigen boek “Wildschut” (1980)
camera: Paul van den Bos
muziek: Alain Pierre
montage: Victorine Habets
Acteurs: Hidde Maas (gangster Jim), Jack Monkau (gangster Charlie), Annick Christiaens (Lisa), Josse de Pauw (Deleye), Chris Lomme (Sybil), Marc van Eeghem (Hugo), Bert Onraedt (baby Ruben), Werther van der Sarren (politieman Dalsum), Hans De Munter (luitenant Hansen), Dries Wieme (Klipsteen), Annick Segal (mevr. Dalsum), Mark Peeters (autodief), Ronny Waterschoot (Ritmeester), Roger Meusen (korporaal).
---
Iris (1987)
Iris, een dertigjarige veearts, is weliswaar al jaren afgestudeerd maar is nooit aan het echte werk op het platteland toegekomen. Zij woont in de stad, samen met haar pietluttige, bezitterige vriend Paul. Paul ziet met lede ogen toe hoe Iris op een dag naar Friesland afreist, waar ze de praktijk van een oude veearts heeft overgenomen. Vol ijver begint ze de praktijk weer op te bouwen, maar ze wordt stelselmatig tegengewerkt. Met name de relatie die zij aangaat met de zoon van de invloedrijke hereboer Versteeg wordt haar niet in dank afgenomen; niet door de bekrompen boerengemeenschap, maar ook niet door haar ex-vriend uit de stad.
Vooral de hereboer Versteeg, een alcoholistische, invalide man met ouderwetse opvattingen over de plaats van de vrouw, maakt haar het leven zuur. Als Iris tenslotte, nadat zij het interieur van haar boerderij vernield heeft aangetroffen, verkracht wordt, neemt ze wraak op de dader.
Thriller gebaseerd op een krantenberichtje over een diergeneeskundige die haar verkrachter castreerde. De Vlaamse acteur Roger van Hool werd nagesynchroniseerd door een Nederlandse acteur. Monique van de Ven was 'best actress' tijdens het Seattle international film festival 1987. De film ontving verder de Alcan prize bij het World film festival Montreal 1988.
De film verscheen in 2002 in een breedbeeld formaat op DVD bij DiceDVD (DDVD 010633).
filmpremiere: 26 maart 1987
regie: Mady Saks
scenario: Felix Thijssen
produktie: Frans Rasker
camera: Frans Bromet
muziek: Loek Dikker
montage: Jutta M. Brandstaedter
acteurs: Monique van de Ven (Iris), John Kraaykamp sr. (Versteeg), Titus Tiel Groenestege (Frank), Roger van Hool (Paul), Elsje Scherjon (Nellie), Tom Jansen (Hagenbeek), Marja Habraken (Martha), Hiske van der Linden (Eva), Ingeborg Loedeman (Anna), Tabe Bas (cafébaas), Ad Noyons (boer Houtstra), Catrien Wolthuyzen (mevr. Houtstra), Harry van Rijthoven (Bert Houtstra), Cas Baas (oude boer), Paul Kooy (boer Van Dam), Frouke Fokkema (mevr. Van Dam), Gerard Borkus (jonge boer), Freark Smink (dokter), Klaasje Postma (doktersvrouw).
---
Iris (1992)
Iris de Weerd, de jonge veearts, heeft eindelijk haar draai gevonden in het dorpje Rodenburg. Ze wordt gerespecteerd en vertrouwd om haar openhartigheid en om de vindingrijke en doortastende manier waarop ze haar beroep uitoefent. Uitgedaagd door de rijke hereboer Versteeg gaat ze in de gemeentepolitiek. Daar vecht ze tegen het gekonkel en het eigenbelang, dat naar haar gevoel maar al te vaak indruist tegen het belang van de dorpsgenoten. Tegen de verdrukking in kiest ze de kant van de boer die door faillissement wordt bedreigd, de oude boerin die een uitweg uit het leven zoekt, of zelfs de jonge weduwe die aan een man geholpen moet worden. Maar als het erom gaat om zelf gelukkig te worden slaat de twijfel toe.
Boek is gebaseerd op de door Thijssen geschreven scenario´s voor de TROS-televisieserie, die een vervolg is op de gelijknamige speelfilm van Mady Saks uit 1987, waarvoor Thijssen het scenario ook al schreef..
Regie: Nouchka van Brakel
Productie: Harry Prins, Frans Rasker
Scenario: Felix Thijssen
Muziek: Boudewijn Tarenskeen
Prod Mij.: Belbo Film Productions BV, Horizon Filmproductions
Acteurs: Monique van de Ven, Jack Wouterse, Liz Snoyink, Ria Marks en Joop Doderer.
De serie is begin april 2009 op DVD verschenen bij CVPublishing. Het betreft een 3 DVD-box, met 7 afleveringen van steeds 45 minuten, in fullscreen (4:3) formaat.
---
Bureau Kruislaan (1993)
Boek naar de VARA-serie over de kleine en grote drama´s en de dagelijkse beslommeringen van een Nederlands politiebureau.
---
Coverstory (1993)
Dertiendelige televisieserie over de redactie van het 'betere' weekblad 'De Ster',geschreven door Jelte Rep en Felix Thijssen.
---
Vuurlinies - Coverstory II (1995)
Vuurlinies is het vervolg op NCRV-televisieserie Coverstory. Het scenario is wederom van Felix Thijssen en Jelte Rep.
---
Unit 13 (1996)
Het monster Skylla heeft zes verslindende koppen em in elke genadeloze muil schuilt de donkere dood. Zoals het monster uit de Odyssee koppen had, zo heeft de gelijknamige misdaadorganisatie divisies: voor kunstroof, mensenhandel, witwas-operaties, prostitutie, drugs, liquidaties.
Het zorgvuldig geselecteerde speciale rechercheteam onder leiding van hoofdinspecteur Ruard Talsma weet dat er maar een manier is om Skylla dodelijk te treffen en uit te schakelen. En die vergt van Unit 13 meer dan het omzeilen van verraad en valse verdenkingen, het blootleggen van zenuwslopende infiltraties binnen de eigen gelederen, het afhakken van kop na kop. Heel wat meer dan gewoon politiewerk volgens het boekje.
Felix Thijssen schreef, in samenwerking met Simon de Waal en Maria Thijssen, de scenario´s voor de dertiendelige Vara-televisieserie Unit 13, naar een idee van Vivian Pieters en Jan Rutger Achterberg.
Felix Thijssen in VARA magazine van 17 januari 1997:
“Er zijn meer verschillen tussen het boek en de serie, al was het maar omdat het tegen mijn schrijversaard indruist om tweemaal hetzelfde te vertellen. Een boek geeft je aan de ene kant de mogelijkheid om dieper in te gaan op karakters en sfeer, terwijl je anderzijds gedwongen bent, om praktische redenen van omvang, uit een monsterstructuur van dertien televisie-episodes datgene te kiezen wat essentiëel is voor een afgerond en spannend verhaal.
[Het einde is inderdaad anders] Ik schreef het boek toen ik pakweg 5 TV-afleveringen klaar had, de rest lag als afgeronde treatments op m´n bureau. Ik had toen het einde zoals in het boek in m´n hoofd, omdat ik de hele serie doelbewust een onderstroom wilde geven van Grieks drama. Dat ontstond, als vanzelf, vanuit het karakter van een van de Skylla-topfiguren, de advocaat Ruysdaal, een soort praalhans die altijd zo graag bij de intelligentsia wilde horen (de hele Epicurus en `Chiffon´-affaire vloeiden daaruit voort) en die bovendien een – aanvankelijk latente – psychopaat is, die naarmate de `politie´-druk toeneemt geleidelijk z´n greep over zichzelf en over Skylla kwijtraakt. Ik hou er wel van als een schurk uiteindelijk ten val komt als gevolg van eigen karakterafwijkingen.
Onderweg verandert er natuurlijk van alles, ook door de input van d rest van het team, en er was al volop discussie over een ander einde, toen ik na aflevering 11 door overbelasting problemen kreeg met mijn ogen. De opthalmodinges gaf me de raad om dure brillen aan te schaffen en het computerscherm een maand met rust te laten. Alles werkt nu weer, met en zonder bril, maar het betekende dat Simon de Waal de laatste twee afleveringen te schrijven kreeg en dat er uiteindelijk voor dat andere einde gekozen werd. Hij heeft het prima gedaan en ik heb er geen problemen mee. Het probleem voor de makers, in dit geval Hans Scheepmaker die de actiescenes daar regiseerde, bleef natuurlijk dat er niet teveel, of eigenlijk niks, aan rijdend en vliegend materieel beschadigd mag worden aangezien we niet in Hollywood zijn. Het probleem is altijd geld. […]
Ik weet niks van deHakkelaar, maar van de IRT had ik natuurlijk alle verslagen en vooral het boekwerk `Inzake Opsporing´ om me heen liggen. […]
Je kunt geen dingen verzinnen die de regisseur, met dat budget, niet kan realiseren, en geen complicaties opvoeren die de producent niet kan betalen. Dat is geen eigenschap, eerder een taakomschrijving voor jezelf.
Een andere vloeit voort uit het feit dat de kijker niet vast zit in de bioscoop ejn episodes kan missen en ook koffie kan gaan zetten en dergelijke. Dat betekent dat je niet, zoals in de film, kunt denken aan een rustige introductie om de kijker geleidelijk in het verhaal t spinnen, maar dat je meteen z´n aandacht moet pakken om niet weggezapt te worden. Voorts dat je listige en nauwelijks opvallende methodes van `recapitulatie´ moet bedenken, waardoor de kijker ook na een paar gemiste episodes nog steeds snapt waar het over gaat. Bij Unit 13 was een extra probleem dat elke aflevering ook `op zichzelf´ bekeken moest kunnen worden, dus dat je, ondanks het `doorlopende´verhaal, telkens ook een `afgerond´ verhaal nodig had. Dat was een van de grootste problemen endat zou me twintig jaar geleden niet zijn gelukt. […]
Ik voel zelf weinig voor een vervolg op `Skylla´, aangezien ik mezelf dan alleen maar zou gaan herhalen, iets waar ik van nature nogal huiverig voor ben. […]
We hebben lang met de naam voor de misdaadorganisatie gestoeid, hij heeft even Cameleon geheten, maar toen het veelkoppige monster Skylla er eenmaal was klopte plotseling alles, vooral het hoofdkarakter aan misdaadzijde, en stel je voor, een liquidator die gewoon Schipper heet en alleen maar bekend is als Charon! Voor mij had dat fluitje zelfs mogen zijn: schipper, mag ik overvaren?”